udskriv siden

Historie

Rygning af kød er en gammel opdagelse.
Helt tilbage i vikingetiden kendte man ifølge Saxo Danmarks krønike til at ryge kød og flæsk, ved at hænge det i røgen over bålet.

Beretningen lyder frit oversat:
Da gamle Stærkodder ankom til Kongsgården for at høre nyt om det seneste togt, blev han straks budt til højbords, hvor kong Ingild med Svertings sønner sad. De unge krigere var vendt hjem fra Saxelandet og havde medbragt kokkemestre fra det sydlige. Kokkene kunne lave nymodens mad, der duftede af alskens krydderier. Da væmmedes Stærkodder ved denne ødsel og fremmedartethed. Ny tysk skik havde sluppet lyster og skørlevned løs, hvor kød var både kogt og stegt. Stærkodder var en ven af det enkle og spiste kun røget kød og flæsk, som var passende for en stor helt og hædersmand. Alt andet var kun kvindagtighed.

Hvad Stærkodder ville have sagt til det vi ser i stormagasiners fryse og kølediske i dag , må blæse i vinden, men med hans sind kan der vist ikke være tvivl om, at han ville kyle det hele i havet.

For meget af det der sælges som saltet og røget, har aldrig set hverken salt eller røg , men er derimod sprøjtet med nitrit og salpeter, og for at give det en røgsmag, er det sprøjtet med kemikalier. Dette har industrien vænnet os til i en sådan grad, at vi i dag ikke aner, hvordan en naturlig tilberedt vare, uden skadelige stoffer, skal se ud og smage .

Design by A. Iskov